Als eigenaar van een webwinkel streef je er natuurlijk altijd naar om elke klant volledig tevreden te houden. Je geeft zo snel mogelijk antwoord op alle berichtjes, je houdt regelmatig uitverkoop zodat een bredere doelgroep jouw producten aan kan schaffen en je pakt alle bestellingen zorgvuldig in. Toch moet je er rekening mee houden dat een gedeelte van je klanten niet tevreden zal zijn en er dus ook een aantal bestellingen weer retour komen. Maar met een goede voorbereiding hoeft dit geen groot punt te zijn.
Op het gebied van verzending en retouren webwinkel is het belangrijk dat je dit voldoende belicht in je algemene voorwaarden. De klant heeft wettelijk gezien altijd een retourrecht van veertien dagen. De klant mag het product dus retour sturen en het geld terugvragen. Wat er na deze periode van toepassing is, moet je dus goed vermelden in je algemene voorwaarden. Geef aan wat de garantie is op het product en wie er verantwoordelijk is in het geval van schade. Zo voorkom je, indien van toepassing, dat jij in een zaak verwikkeld raakt waarin echter blijkt dat de fabrikant de verantwoordelijke partij is.
Als er een bestelling terug moet worden gestuurd, krijgt de klant te maken met verzendkosten. Grote webshops leveren standaard een etiket mee die gebruikt kan worden voor het geval het product retour moet. Bij kleinere webwinkels is dit niet altijd standaard, maar wordt er gewerkt met een retourformulier die te vinden is op de website zelf. Deze ondernemers kiezen er vaak voor om zelf te beoordelen voor wie de verzendkosten zijn aan de hand van een aantal criteria. Bijvoorbeeld of de schade is veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik. Neem dit ook goed op in je voorwaarden. Houd er verder rekening mee dat tegenwoordig het voor veel consumenten vanzelfsprekend is dat de verzendkosten vergoed worden. Dus licht het goed toe indien er bij jou geen sprake van is.
Naast het genoemde, is het ook verstandig om duidelijk te zijn over wat wel en niet geretourneerd mag worden. Producten die niet terug mogen zijn bijvoorbeeld etenswaren of ondergoed. Dit is wellicht overbodig om te noemen, maar het zal je soms verbazen wat er allemaal teruggestuurd kan worden. Ook als je een product (zoals een sieraad) speciaal voor iemand hebt gemaakt, zal je duidelijk moeten zijn over jouw beleid. Zorg in dit geval wel altijd voor een passende oplossing , zodat jij je klant tevreden kan houden. Eén slechte review wordt namelijk veel sneller opgemerkt dan tien positieve.
Metatitel: De retouren van je webwinkel, hoe pak jij dat aan? Metatekst: Neem als eigenaar van een webwinkel ook het beleid rond de verzending en de retouren op in je algemene voorwaarden. Denk hierbij aan de verzendkosten.