Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden?

Risicomanagement, wat het is en wat heb je eraan?
October 22, 2018
Show all

Jij en je partner hebben besloten dat jullie gaan scheiden. En dat moet je natuurlijk ook vertellen aan de kinderen. Waarschijnlijk is dit een moment wat ze lang zullen herinneren, dus het is belangrijk dat het gesprek goed verloopt. In deze blog geven we je een aantal tips hoe je hiervoor kan zorgen.

Bereid het gesprek voor

Ten eerste is het belangrijk dat het gesprek goed wordt voorbereid. Ga dus eerst een paar keer samen met je partner rond de tafel zitten voordat je dit met je kinderen doet. Er zijn een aantal dingen die je van te voren moet bespreken. Zo zullen jullie moeten beslissen wat het beste moment en de beste plek is om het nieuws te vertellen. Ook hoe je het nieuws gaat brengen is van belang. Dit hangt natuurlijk erg af van de leeftijd van je kinderen. Ook de reden van de scheiding die je tegen je kinderen gaat vertellen is een belangrijk punt om over na te denken. Is er bijvoorbeeld sprake van een buitenechtelijke relatie of is iemand verliefd op een ander? Kinderen kunnen hier niets mee, dus treed hier dan ook niet over in detail. Vaak is het al genoeg om als reden te vertellen dat papa en mama niet meer verliefd op elkaar zijn en elkaar te vaak verdrietig maken. Denk ook na over wat je gaat vertellen over de consequenties voor de kinderen. Vaak zijn deze nog niet helemaal duidelijk, maar hou je kinderen goed op de hoogte. Beslis ook wie welke zaken gaat vertellen. Zo verras je elkaar niet tijdens het gesprek en kunnen eventuele spanningen worden voorkomen. Tijdens het gesprek draait het immers om de kinderen, en niet om jullie.

Vertel het samen

Het is het beste als jullie het nieuws samen vertellen aan jullie kinderen. Zo laat je namelijk zien dat jullie, ondanks de scheiding, nog wel samen beslissingen kunnen nemen. Het is dus een belangrijk signaal naar jullie kinderen dat jullie het nieuws samen brengen. Jullie kunnen nog gezamenlijk dingen doen en respectvol met elkaar omgaan. Hebben jullie bepaalde conflicten die een oplossing nodig hebben? Dan kun je bijvoorbeeld contact opnemen met een scheidingsadviseur in Roosendaal. Door middel van mediation kan er naar oplossingen worden gezocht die voor beide partijen passend zijn. En dit zorgt er weer voor dat jullie normaal met elkaar kunnen omgaan.

Wennen

Ook is het belangrijk dat je kinderen even kunnen wennen aan het idee van gescheiden ouders. Zorg er dus voor dat er wat tijd tussen het moment zit dat je het nieuws vertelt en het moment dat je ex-partner uit huis vertrekt. Het is dus belangrijk om je kinderen op tijd op de hoogte te brengen van het nieuws.

Het gesprek

Tijdens het gesprek is het belangrijk om te benadrukken dat jullie nog steeds van de kinderen houden en dat de scheiding niet hun schuld is. Neem de tijd voor het gesprek en leg dingen goed uit. Probeer om je emoties in de hand te houden om angst bij je kinderen te voorkomen. Bovendien is het belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan. Er kunnen veel verschillende emoties ontstaan bij je kinderen. Accepteer deze emoties, of het nou boosheid of verdriet is. Er zullen veel vragen opkomen bij je kinderen. Beantwoord deze vragen zolang je kind hier iets aan heeft. Op de reden van de scheiding, of andere zaken waar je kind geen belang bij heeft, hoef je niet te diep in te gaan.

Structuur

Zorg ervoor dat je kinderen voldoende structuur houden in hun leven. Het is belangrijk dat ze precies weten wanneer ze bij papa zijn en wanneer ze bij mama zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een weekplanner maken die je op een centrale plek in huis ophangt. Bij jonge kinderen is het belangrijk om rituelen zoals een verhaaltje voor het slapen aan te houden.

Comments are closed.