Hoeveel kost het om een testament op te stellen?

Lees hier wat een mediator voor jou kan betekenen
June 30, 2021
Introductie tot voornaamwijziging
March 15, 2022
Show all

Een testament kan gratis tot meer dan duizend euro. Uiteindelijk hangen de werkelijke kosten van verschillende factoren af. De twee grootste componenten zijn de omvang en de complexiteit van een nalatenschap. Ook de manier waarop je je testament afmaakt speelt een rol in de kosten.

Je hebt drie mogelijkheden om je testament te maken:

  • Zelf doen
  • Een online platform gebruiken
  • De traditionele (duurste) inzet van een notaris

Doe-het-zelf testament

Natuurlijk is er de standaard Doe-Het-Zelf testament optie. Voor mensen met kleine nalatenschappen en een beperkt vermogen kan dit een optie zijn. Maar denk eraan dat, hoewel iedereen technisch gezien zijn eigen testament kan maken, er toch veel nadelen en potentiële beperkingen aan deze weg zijn.

Ten eerste loop je het risico dat je een document maakt dat in jouw staat juridisch ongeldig blijkt te zijn. Dit is misschien wel het grootste nadeel van een doe-het-zelf testament. Als je de wetten en vereisten van Nederland niet begrijpt wat betreft het aantal getuigen dat je nodig hebt, of je testament notarieel moet worden vastgelegd en andere kleine verschillen, kan je testament nietig zijn. En is alle moeite voor niets geweest en zal er misschien wel een erfrecht advocaat ingeschakeld moet worden om de zaken recht te zetten.

Online testament opstellen

Je kunt ook online testamenten maken – maar denk eraan dat niet alle online aanbieders gelijk zijn.  De kosten van testament opstellen van platform tot platform maar reken op 220 euro voor 1 testament en 400 euro voor 2 testamenten.

Online een testament opstellen heeft een aantal voordelen:

  • Eigen tempo invullen
  • Lage kosten
  • Gemakkelijk vanuit huis (afzonderlijk) invullen
  • Handig vanuit het buitenland

Maar er zijn ook een aantal nadelen:

  • Er is geen actieve begeleiding en advies van een notaris
  • Niet 100% duidelijk wat de impact is van bepaalde keuzes op jouw situatie

Dus staar je niet blind op de prijs en bepaal zelf of jouw situatie geschikt is voor het online opstellen van een testament de beste keuze is.

Met een advocaat

Soms denken mensen met erg grote of ingewikkelde nalatenschappen dat ze een advocaat moeten inhuren om zichzelf en hun naasten volledig te beschermen. Maar weet dat deze weg niet noodzakelijk is en dat het je zeker meer zal kosten.

Als je veel vermogen hebt of een ingewikkelde nalatenschap, of als je meer nodig hebt dan alleen een testament, kom je al gauw in de orde van enkele duizenden euro’s. Het is normaal dat je je een beetje overweldigd voelt bij de gedachte aan het maken van je testament, maar je afvragen hoeveel kost het om een testament op te stellen zou geen deel van je zorgen moeten zijn. De kosten alleen mogen je niet afhouden van dit belangrijke stuk voorbereiding op je toekomst. En je nu voorbereiden, niet alleen voor jouw toekomst, maar ook voor die van je dierbaren, kan je gemoedsrust bieden.

Comments are closed.